huisreiniging

Indelen van je energie

Wat is nou energie? Waarom zeggen we 'ik heb wel of geen energie'?

Voor mij staat energie hebben gelijk aan het hebben van levenskracht, levensvreugde en verwondering voor het leven.

Zit je soms al in de ochtend vóór dat je uit bed stapt aan je limiet? Voelen  je hoofd en je lijf zwaar? Denk je 'liefs zou ik blijven liggen om nog wat te slapen' en zo energie op te doen? Het is een gevoel en het zijn gedachten. Als je doordenkt waar gaan je gedachten dan naartoe?
Gaat je aandacht naar alles wat je vandaag 'moet' doen en wat er op de planning staat of is er ruimte voor 'vrije' tijd? Ruimte voor jezelf en de dingen die maken dat je oplaad.
Een zonnebad, mediteren, lopen in de natuur, wandelen zonder na te denken, een boek lezen, naar de gym, dansen, zingen of gewoon in bed blijven liggen op een ochtend zoals deze... Je kunt er zelf zeker nog een heleboel dingen bedenken die je nu zou willen doen. Het hoeft niet iets heel groots te zijn.


Ik nodig je uit even zonder zorgen om wat straks komt en met je aandacht bewust in het hier en nu een tabel te maken!

Schrijf aan de ene kant op waar krijg ik energie van en aan de andere kant waar verlies ik energie van. Denk er niet heel lang over na. Neem even bewust je ademhaling waar. Adem dan drie keer in en uit en schrijf op wat opkomt in je gedachten, zonder oordeel.

Kijkt dan naar de kant waar krijg ik energie van. Wat kun je makkelijk toepassen in je dagelijkse bezigheden? Pak er één uit je lijst. Probeer dit in je dag en je leven te integreren.

Kijk dan naar de dingen die je energie kosten. Wat kun je vermijden?  Natuurlijk is het zo dat sommige dingen niet te vermijden zijn. Als deze je wel erg veel energie kosten denk er dan over na hoe je ervoor kan zorgen dat het je minder energie kost. Neem er ook één ding uit deze lijst om aan te passen.

Wat zijn de twee dingen op je lijst die je (makkelijk) kan toepassen of aanpassen? Schrijf deze 2 dingen op een apart papier en leg deze op je nachtkastje of ergens waar je dagelijks naar kijkt. Soms helpt het om het op de koelkast te plakken.

Ik wil je vragen deze 2 dingen elke dag voor tenminste 2 weken opnieuw te doen! Heb je een herinnering nodig kijk dan op je briefje.


Naar verloop van tijd zul je zien dat je energie (weer) oplaadt en dat je misschien zelfs minder snel opgebrand bent. Je voelt je lekkerder in je vel en je hebt meer levenskracht. Als je op de balans blijft letten zul je zien dat je energiehuishouding zich vanzelf hersteld en dat je zelf nog energie over houdt. Verandering vindt vaak niet in één dag plaats en dat hoeft ook niet. Blijf lief voor jezelf als het een dag niet is gelukt. Ga dan de volgende dag er weer bewust mee aan de slag. Het blijft belangrijk om balans te vinden tussen de dingen die je energie geven en die dingen die je energie nemen. Het mooiste is natuurlijk als het een beetje fiftyfifty gaat.
Natuurlijk zijn er allemaal omstandigheden waardoor je energiehuishouding uit balans kan raken. Alleen weet je dan hoe je weer terug kan komen. Heb vertrouwen - je hebt het al eerder gedaan!

TIPS

  • Probeer wat je energie zuigt zo veel mogelijk te vermijden.
  • Bedenk waar je tijd vrij kan maken voor jezelf.
  • Blijft dingen die je energie geven integreren in je dagelijkse leven.
  • Wees met aandacht bezig met wat je aan het doen bent.
  • Zorg goed voor jezelf. Zelfzorg is de eerste stap naar energie en levenskracht.
  • Maak een lijst (zie bovenstaande oefening).

Als je er zelf helemaal niet uit komt kun je een afspraak met mij plannen en kunnen we samen kijken wat bij jou past.

Ik wens je veel succes!

Liefs Dana
juni 2022

Winkelwagen